Trodnevna duhovna priprava za svetkovinu Duhova-Pedesetnice trajala je u župi Duha Svetoga u Malom Parizu u Slavonskom Brodu od četvrtka 28. do subote 30. svibnja.

Duhovni program, koji je prva dva dana započinjao svibanjskom pobožnošću, a potom misnim slavljem predvodili su domaći svećenici župnik Florijan Kvetek i župni vikar Zlatko Hnatešin. Od četvrtka 28. svibnja od 8 sati do petka 29. svibnja brojni su vjernici bdjeli u molitvi pred Presvetim, koje je bilo izloženo u crkvi.

Posebno je svečano bilo u subotu 30. svibnja na satu bdjenja, koje je započelo procesijom u kojoj je sudjelovalo dvadesetak ministranata. Brojni su vjernici kroz prigodne psalme i druge biblijske tekstove promišljali o djelovanju Duha Svetoga, molili za njegovu snagu, za njegove darove: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost, strah Božji kako bi mogli živjeti kreposnim životom.

 

Župnik Kvetek svojim je župljanima približio djelovanje Duha Svetoga u prvoj kršćanskoj zajednici, naglasivši uz ostalo kako je život Crve i tada kao i sada ovisio o Duhu Svetome. Pojasnio je da nema Crkve bez Duha Svetoga, jer je Duh Sveti njezin pokretač, te da angažirani život pojedinaca u Crkvi pretpostavlja suradnju s Duhom Svetim čemu su svjedoci apostoli koji su svoj rad i život u potpunosti stavili na raspolaganje Duhu Svetome.

Govoreći o darovima Duha Svetoga naglasio je kako je Duh Sveti toliko moćan da od različitog čini jedinstveno te je zbog toga bila moguća povezanost prve zajednice različite po mentalitetima, povijesnim kontekstima pojedinaca, pozivima, a osobito primljenim darovima. Zaključio je kako otvorenost snazi jedinstva koja se očituje u djelovanju Duha postaje i ostaje i danas jedinim putem izgrađivanja Crkva koja čini i postoji samo na razini Duha Svetoga.

Preuzeto sa: ika.hkm.hr

Categories: Događaj