Predvođeni župnikom Florijanom Kvetekom i župnim vikarom Zlatkom Hnatešinom, 21 ministrant te 25 župnih suradnika slavonskobrodske Župe Duha Svetoga, u četvrtak, 20. kolovoza nakon jutarnje mise, uputili su se na izlet prema Plitvičkim jezerima.

Smještaj je bio u „Plitvičkom Emausu“, Pastoralnom centru Župe Marije Majke Crkve u Mukinjama, gdje ih je dočekao domaći župnik i voditelj Centra, don Mate Kujundžić – salezijanac. Po dolasku u Mukinje uslijedilo je nekoliko slobodnih sati za odmor, razgledavanje i društvene igre. Poslije večere, župnik Kvetek predvodio je euharistijsko klanjanje na kojem su sudjelovali svi hodočasnici. U petak, 21. kolovoza, dan je započeo misom koju je predvodio župni vikar Zlatko. U propovijedi je ukazao na ljepotu zajedništva i potrebu da svi zajedno rastu i obnavljaju svijet u Kristu, u skladu s geslom sveca dana – Pape Pija X.

Poslije mise i doručka, posjetiti su Baraćeve špilje, nedaleko od Plitvica. Poslijepodnevni program obuhvaćao je posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera. Cijeli posjet Nacionalnom parku protekao je u radosnom druženju i zajedništvu. Navečer, po povratku u Mukinje, molila se zajednički krunica.

Nakon mise u subotu, bio je organiziran posjet spomeniku Josipa Jovića – prvoj hrvatskoj žrtvi u Domovinskom ratu, pri čemu je župnik Kvetek izrekao nekoliko prigodnih riječi o Domovini, Domovinskom ratu te o samom Josipu Joviću, da bi zatim ministranti kod spomenika zapalili svijeće i zajedno se pomolili.

Uslijedilo je zajedničko okupljanje na igralištu gdje su zaigrali ‘graničara’ i ostale igre. Nakon ručka, župnik Kvetek je zahvalio dragom Bogu na lijepoj prilici za druženje i za rast u zajedništvu, domaćinima na gostoprimstvu te svim ministrantima i suradnicima na sudjelovanju. Potom su se uputili natrag u Slavonski Brod. Putem su posjetili i mjesto Rastoke. Puni dojmova i radosti, svojim kućama su se vratili u večernjim satima.