Karmelićanke Božanskog Srca Isusova proslavile su u nedjelju 14. srpnja 50. obljetnicu djelovanja u Slavonskom Brodu. Svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Duha Svetoga u Malom Parizu uz domaćeg župnika Florijana Kveteka, prijašnjeg župnika mons. Stjepana Belobrajdić i još osmoricu svećenika predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Uz brojne vjernike i pedesetak karmelićanki iz cijele Europe i dvije sestre iz Nigerije te ostalih redovnica iz grada na misi su sudjelovale i generalna poglavarica Družbe Majka Karla Marija od križa Peranović, koja je za tu prigodu došla iz Nizozemske te provincijalna poglavarica u Hrvatskoj s. Kristina Pišković.

Aktualizirajući Evanđelje o milosrdnom Samarijancu, nadbiskup Hranić je pojasnio kako ta Isusova prispodoba poziva „da se ne pitamo tko je moj bližnji, nego da kao kršćani promišljamo jesmo li mi bližnji svakom čovjeku u potrebi“. Ustvrdio je da su karmelićanke u svom životu i djelovanju kroz pola stoljeća u župi Duha Svetoga i gradu Slavonskom Brodu doista bile bližnje svakom čovjeku u potrebi. Potkrijepio je to činjenicom da su već u svojim počecima, a i poslije zauzeto djelovale u odgoju djece, a time i evangelizaciji obitelji, naglasivši pritom i njihovu brigu za starije, napuštene, nemoćne. Pojasnivši kako se identitet svake od sestara ne može razumjeti bez njihova osobnog odnosa s Bogom, nadbiskup im je poručio: „Drage sestre, dragocjene ste ponajprije svojim identitetom Bogu posvećenih osoba. Dok se Crkva danas počinje osjećati poput nerotkinje, koja kao da je izgubila prirodne pretpostavke da bi mogla rađati nova svećenička i redovnička zvanja, mi vidimo da je baš ta vaša karizma i dimenzija izgradnje Crkve, evangelizacije na jedan drukčiji način od nas svećenika itekako važna i dragocjena, te vidimo kako smo siromašni kad nema vas sestara. Danas Bogu zahvaljujemo za svjedočanstvo vašega Bogu posvećenog života kroz 50 godina u ovoj župnoj zajednici i gradu. Zahvaljujemo za sve ono što ste u svome predanju Bogu živjele kao bližnje župljanima ove župne zajednice, građanima ovoga grada, gdje ste se, ne pitajući tko je moj bližnji, same osjećale bližnjima koji su pozvani i poslani drugima i što se i nadalje stavljate na istu službu. Hvala vam što ste odlučile ostati naši bližnji. Neka dragi Bog blagoslovi vaše redovničko predanje, blagoslovi vas i brojem i milošću“. Zahvalio je karmelićankama što su gradnjom samostana odlučile ostati u Nadbiskupiji, a vjernike pozvao da mole za postojeća i nova duhovna zvanja. Posebnu čestitku uputio je s. Stanislavi Vidačković, koja je ove godine proslavila 50 godina redovništva, a u Slavonskom Brodu je najduže djelovala- 30 godina u tri navrata. Njezinu zauzetost za siromašne i potrebite prepoznao je i Grad te joj prije tri godine dodijelio nagradu za humanost.

Znakoviti su bili i prinosni darovi škapular, slika Gospe Karmelske, kruh i vino, koje su na oltar donijele karmelićanke koje djeluju u Slavonskom Brodu.

Čestitke i zahvale na kraju mise uputile su generalna poglavarica Majka Marija Karla i provincijalna poglavarica s. Kristina. U znak zahvale za predvođenje slavlja kućna poglavarica s. Monika Havliček nadbiskupu je darovala sliku koja prikazuje župnika Marka Majstorovića kako daje dopis tadašnjoj poglavarici, moleći je da pošalje karmelićanke u Slavonski Bod, a rad je slikarice Zlate Živković.

Na misi je pjevao župni zbor, a nekoliko pjesama otpjevale su karmelićanke, od kojih je posebno dirljiva Himna karmelu i njezine riječi: „Croatio, klikni Bogu hvala, Providnost je Božja Karmel dala Slavonijo, klikni Bogu hvala, otvoreni Karmel grana mlada u njem pedeseta ljubav vlada“.

Zahvalno slavlje karmelićanke su okrunile kraćim prigodnim programom, izričući uz molitvu, poetsku riječ i stih, glas i pjesmu, ritam i pokret svoj „Te Deum“ – zahvalu Bogu za 18 250 dana molitve i služenja u ljubavi u Slavonskom Brodu.

Poslije mise druženje je uz okrepu nastavljeno u crkvenom dvorištu gdje su zasvirali i zapjevali tamburaši.

Karmelićanke su u Slavonski Brod došle 1969. godine na poziv tadašnjeg župnika pokojnog Marka Majstrovića. Došavši u tu novoosnovanu župu na čijem je području bilo radničkih obitelji s djecom, taj zauzeti vizionar župnik Majstorović vidio je veliko polje rada u kojem će karmelićanke svoju karizmu i način apostolskog djelovanja moći ostvariti na pomoć i duhovni rast svih članova župne zajednice. Već tri tjedna nakon dolaska, točnije 5. kolovoza sestre su primile na čuvanje prvo dijete. Broj djece svakim je danom rastao te je župnik ubrzo osnovao vrtić koji je započeo rad s 50-ak djece. U ono vrijeme kada je Slavonski Brod bio osobito jako uporište komunističke partije i kada je rad crkvenih institucija bio praćen, sprječavan i onemogućavan, otvoriti vrtić i povjeriti ga redovnicama bila je osobito smiona i hrabra odluka. No, rad u vrtiću trajao je sve do Domovinskog rata. Po dolasku demokratskih promjena uz vjeronauk u župi sestre su preuzele i vjeronauk u školi, rade u Zlatnom cekinu, ustanovi koja se brine o odgoju i obrazovanju djece s posebnim potrebama, posebnu pažnju sestre posvećuju siromašnim, obiteljima u potrebi, bolesnim siromasima, mnogima su pomogle da se pomire s Gospodinom u sakramentu ispovijedi. Kroz 36 godina živjele su i djelovale u trošnoj kući, a od 2005. imaju svoj samostan.

U apostolskom angažmanu posebno šire pobožnost prema Gospi Karmelskoj, primajući vjernike za učlanjenje u Škapularsku baštinu te ih sada ima više od tisuću. Godine 2011. osnovana je Zajednica karmelskih laika sa svrhom usvajanja i prihvaćanja karmelske duhovnosti, koja danas ima 90-ak članova. Kroz 50 godina djelovanja u brodskoj zajednici izmijenile su se 52 sestre od kojih je danas 37 živućih. U godini priprave za proslavu 50. obljetnice predstavljena je Monografija karmelićanki BSI, održana tribina o bl. Mariji Tereziji od sv. Josipa, održane su dječje igraonice, izložba o 50. obljetnici nazočnosti karmelićanki u tom gradu, a u samostanskom dvorištu izrađen je mural bl. Marije Terezije od sv. Josipa.

Proslavi je prethodila trodnevna duhovna priprava u župnoj crkvi Duha Svetoga od četvrtka 11. do subote 13. srpnja. Svakoga dana slavljena je misa uz prigodni program. Tako su prvoga dana učenici područne škole u Malom Parizu prikazali igrokaz San Anne Marie, djetinjstvo bl. Utemeljiteljice, te poziv vlč. Marka Majstorovića da sestre dođu u njegovu župu. Igrokaz su izveli i u nekim župama grada te sudjelovali na ovogodišnjoj Vjeronaučnoj smotri. Drugoga dana kroz prigodnu prezentaciju voditeljica Zajednice karmelskih laika Izabela Hrkač predstavila je apostolat karmelićanki kroz 50 godina njihova djelovanja u Slavonskom Brodu. Svečano je bilo u subotu na večernjoj misi koju je predvodio o. Krešimir Josip Bahmec, ovogodišnji mladomisnik – karmelićanin. Tijekom misnog slavlje 63-je vjernika, među kojima je uz odrasle vjernike bilo i djece i mladih, primilo je Gospin škapular.

Preuzeto sa: ika.hkm.hr

Categories: Događaj

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.