U sklopu svoga posjeta Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, pomoćni biskup tanzanijske Nadbiskupije Arusha mons. Prosper Balthazar Lyimo, pohodio je u nedjelju 1. ožujka dvije slavonskobrodske župe: župu Duha Svetoga u Malom Parizu i župu Bezgrješnog Srca Marijina na Budainci.

U župi Duha Svetoga biskup je predvodio jutarnje misno slavlje u zajedništvu s domaćim župnikom Florijanom Kvetekom, župnim vikarom vlč. Zlatkom Hnatešinom i vlč. Pavom Mikulčićem. Biskup je misu slavio na engleskom jeziku, prevodio je vlč. Mikulčić. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor.

U pozdravnoj riječi župnik župe Duha Svetoga Florijan Kvetek je naglasio kako je njegova župa povezana s Tanzanijom preko karmelićanki Božanskog Srca Isusova, koje djeluju u Nigeriji te preko misijske skupine, koja u župi Duha Svetoga svojim radom već više godina pomaže siromašne i potrebite u Nigeriji. Zahvalio je biskupu na dolasku i obećao daljnju pomoć i molitvu za njegove vjernike.

Biskup je kratko predstavio svoju nadbiskupiju, ljepote svoje zemlje i potrebe mnogih koji u njoj žive. Zahvalio je vjernicima te župe na svakoj dosadašnjoj pomoći te pozvao da i dalje budu povezani napose u molitvi jedni za druge. Uz simbolične darove – dječje igračke, djeca župe na kraju su mise zahvalila biskupu na dolasku te uputila pozdrave djeci u njegovoj nadbiskupiji. Biskup im je zahvalio i pozvao da dođu u njegovu zemlju.

Iskazao je i svoju radost da i u toj župi na misi aktivno sudjeluju kako odrasli tako i djeca i mladi. Zahvalio je vjernicima i svećenicima te župe kao i ostalima u župama nadbiskupije, koje je do sada pohodio na ljubaznosti, otvorenosti i svim prilozima koje su mu darovali, pojasnivši kako će te donacije i milodari pomoći u ostvarenju projekata rada sa siročadi, gubavcima, siromašnoj djeci te školovanju bogoslova i sjemeništarca koji se pripremaju za svećenički poziv.

Župnik Kvetek predao je biskupu sve milodare s te mise kao i darove vjernika.

Preuzeto sa: ika.hkm.hr

Categories: Događaj