Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije, uz pomoć vrijednih vjeroučitelja, pripremat će i u narednom razdoblju, na mrežnim stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije, objavljivati prikladan molitveno-katehetski sadržaj za različite dobne skupine. Na taj način vjeroučenicima će biti ponuđeni kvalitetni materijali, uz koje se mogu pripraviti za praćenje nedjeljnog misnog slavlja preko medija, ali i kako bi, uz različite domišljate sadržaje, mogli kvalitetno ispuniti vrijeme tijekom tjedna.

Bit će objavljene kateheze za djecu osnovnoškolskog uzrasta, srednjoškolskog uzrasta odnosno za mlade te prigodan molitveni materijal za rast u vjeri i zajedničkoj molitvi kućne Crkve. • 7. eKateheza ‘Bog je visok i milosrdan’Uoči Svetkovine Božjega milosrđa – obitelj Kelbas razgovarala je na temu: “Kakav je Bog?” U traženju odgovora – došli su do svete sestre Faustine Kowalske, svetog Ivana Pavla II. i zaključka da je Bog milosrdan.

 


 • 6. eKatezeha: Uskrsno razmatranje
  – Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije i vjeroučitelj Mihael Kelbas novom eKatehezom svima žele sretan i blagoslovljen Uskrs!


 • 5. eKateheza: Veliki četvrtak – Sveta misa
  – Katekizam katoličke Crkve
  govori da je sveta misa središnji sakrament i izvor sveg kršćanskog života. Sav liturgijski i vjernički život – ima središte u svetoj misi. Na to nas upućuje i crkvena zapovijed koja nalaže da svake nedjelje i blagdana sudjelujemo na svetoj misi. Danas, na Veliki četvrtak, sjećamo se Isusove Posljednje večere kada je Isus ustanovio sakrament euharistije davši apostolima zapovijed: „Ovo činite meni na spomen!“ U vremenu u kojemu se nalazimo, kada smo i fizički u nemogućnosti prisustvovati svetoj misi (i na najveći kršćanski blagdan – Uskrs), već ju možemo samo pratiti putem TV-a i interneta, moramo se zapitati koliko razumijemo svetu misu i što nam ona predstavlja. U ovoj eKatehezi razmatramo o tome, a napomenimo da je ova eKateheza tek prva u nizu u kojoj ćemo razmatrati smisao i značaj svete mise u životu vjernika.
  – (autor: vjeroučitelj Mihael Kelbas,Tehnička škola Ruđera Boškovića, Vinkovci)


 • 4. eKateheza: Moja “online” ispovijed
  – Mnogi danas brinemo: da imamo što pojesti, što popiti, da smo ošišani, lijepi i zgodni, da odlazimo na fitnes kako bismo svoje tijelo održavali u kondiciji… A čovjek se sastoji od duše i tijela. Čovjekova duša je besmrtna uče nas crkevni oci. A koliko “treniramo” našu dušu i što činimo da bismo ju očuvali čistom? U ovoj eKatehezi naučit ćemo ponešto o Glavnim istinama katoličke vjere, potom o grijehu, sakramentu pomirenja, pet crkvenih zapovijedi te kajanju i duhovnoj pričesti. Kako se ove godine za Uskrs ispovijediti? U izradi eKatehez pripomogao je vlč. Josip Ivešić, župnik župe Dobroga Pastira u Đakovu koji je trebao “online ispovijediti”.
  (autor: vjeroučitelj Mihael Kelbas,Tehnička škola Ruđera Boškovića, Vinkovci) • 3. eKateheza – Korizma i Veliki tjedan (poticaji)
  Korizma traje Četrdeset dana po uzoru na Četrdeset dana koje je Isus proveo u pustinji moleći se i posteći prije svojeg javnog djelovanja. Mnogi se i nečega odriču. Odrasli, na primjer, nekih ukusnih jela i pića ili pušenja cigareta, a mladi često puta slatkiša ili igre na računalima… No, je li dovoljno nečega se odreći? Činiti žrtvu je hvalevrijedno, no još je ljepše pomagati drugima, posjetiti bolesnika, redovitije izvršavati svoje obveze u školi, radu, u obitelji, u župi…
  (autor: vjeroučitelj Mihael Kelbas,Tehnička škola Ruđera Boškovića, Vinkovci)


 • Druga virtualna kateheza – Kako moliti krunicu?
  – Cilj druge virtualne kateheze jest naučiti mlade moliti Gospinu krunicu. Vjeroučitelj Mihael na početku donosi nekoliko poticaja na molitvu i ističe važnost krunice, potom pojašnjava kako se moli krunica i na kraju poziva mlade da zajedno s njim mole.
  – Na raspolaganju su dvije verzije kateheze – duža i kraća.
  – (autor: vjeroučitelj Mihael Kelbas,Tehnička škola Ruđera Boškovića, Vinkovci)

 • Virutalna župna kateheza” putem prvoga video-bloga predstavlja aplikaciju NOVA EVA – koju ćemo često koristiti kao izvrstan izvor i temelj za virtualni katehetski rad. Molitvenik, brevijar, misna čitanja, nedjeljne propovijedi, izreke svetaca… Što još u životu može poželjeti vjernik na svome mobitelu? Možda da sve to bude još i besplatno! Iako aplikacija NOVA EVA postoji već nekoliko godina, još mnogi za nju ne znaju. Smatram da je ona idealno oruđe u ovom trenutku. (autor: vjeroučitelj Mihael Kelbas, Tehnička škola “Ruđer Bošković” Vinkovci)